Skip to content

Nep Tech Talk

Let's Talk about Tech

Menu
  • Home
  • GADGETS
    • LAPTOP
    • MOBILE
  • APPS
  • COMPUTER OPERATOR
  • Privacy Policy
  • Disclaimer
  • About Us
Menu
computer-operator-bagmati-pradesh

Bagmati Pradesh Computer Operator Exam 2077 Solved MCQs

Posted on October 31, 2021October 31, 2021 by Rabin
Share on TwitterTweet
Send email Mail
0
Total Shares

Lok Sewa Aayog, Bagmati Pradesh Computer Operator Exam 2077 Written Exam MCQ Question Answers

Computer Operator Exam Question Answer

1 . ……. are used for solving complex application such as Global Weather Forecasting.
a) Super Computers
b) Public Computers
c) Mobile Computers
d) Hybrid Computers
Answer: – a) Super Computers

  1. Which is the following is the vision of IT Policy of Nepal, 2072?
    a) To transform Nepal into an information and knowledge based society and economy
    b) To create conditions for the intensified development and growth of ICT sector
    c) To empower and facility Nepal’s participation in the global knowledge society
    d) All of the above
    Answer: – a) To transform Nepal into an information and knowledge based society and economy
     
  2. Who is the credited with the idea of using punch cards to control patterns in a weaving machine?
    a) Ada Lovelace
    b) Hollerith
    c) Charles Babbage
    d) Jacquard
    Answer: – d) Jacquard
  3. The speed of CPU is measured in:
    a) Mbps
    b) GHz
    c) Microsecond
    d) Mbytes
    Answer: – b) GHz
  4. Where is Firmware stored?
    a) RAM
    b) Cache
    c) ROM
    d) Hard Disk
    Answer: – c) ROM 
  5. The human readable version of a program is called……..
    a) Instruction set
    b) Object code
    c) Source code
    d) Software
    Answer: – c) source code
  6. Which of the following is a low level programming language?
    a) Natural language
    b) BASIC
    c) Machine Language
    d) COBOL
    Answer: – c) Machine Language
  7. An…….is a set of professional procedures that transform data into information and knowledge.
    a) Database system
    b) Knowledge system
    c) Information system
    d) Computer system
    Answer: – c) information system
  8. The binary equivalent of the decimal number 11 is ……
    a) 0010
    b) 10
    c) 1011
    d) 010
    Answer: – c) 1011
  9. ……….is a topology for a Local Area Network in which all nodes are connected to a single backbone cable.
    a) Star topology
    b) Bus topology
    c) Network topology
    d) Mesh topology
    Answer: – b) Bus topology
  10. Which program runs fast after booting the computer and loading GUI?
    a) Desktop manager
    b) File manager
    c) Windows explorer
    d) Authentication
    Answer: – d) Authentication
  11. Which command is used to copy the hidden system files of DOS to another disk?
    a) Copy
    b) Sys
    c) Disk copy
    d) Ren
    Answer: – b) Sys
  12. If the process fails, most operating system writes the error information to a …….?
    a) Log file
    b) Another running process
    c) new files
    d) None of the- mentioned
    Answer: – a) Log file
  13. Which command is used to recreate the disk’s tracks and sectors?
    a) ATTRIB
    b) FDISK
    c) CHKDSK
    d) FORMAT
    Answer: – d) FORMAT
  14. The OS manages:
    a) I/O devices
    b) Memory
    c) Processes
    d) All of the above
    Answer: – d) All of the above
  15. Which is the shortcut key to split the table?
    a) Ctrl+Alt+Enter
    b) Ctrl+Shift+Enter
    c) Alt+Shift+Enter
    d) Alt+Space+Enter
    Answer: – b) Ctrl+Shift+Enter
  16. What is the function of Ctrl+E?
    a) Exit application
    b) Align Center
    c) Select All
    d) Clear All
    Answer: – B) Align Center
  17. The feature of MS-Word that combines a set of database records with a main document is ……
    a) Thesaurus
    b) Mail Merge
    c) Auto correct
    d) Word Wrap
    Answer: – b) Mail Merge
  18. Change the …… to create a document in wide format.
    a) Page margin
    b) Page orientation
    c) Paper style
    d) Page layout
    Answer: – b) page orientation
  19. To monitor all document changes, we use ……
    a) Edit
    b) Monitor change
    c) Track change
    d) Navigator
    Answer: – c) Track change
  20. What keystroke combination is used to run a spelling and grammar check?
    a) Alt+F7
    b) Ctrl+F2
    c) Shift+F5
    d) F7
    Answer: – a) Alt+F7
  21. Footnotes usually appear …. In MS-Word.
    a) At the top of the page
    b) At the bottom of the page
    c) At the end of the document d) At the end of the section
    Answer: – b) At the bottom of the page
  22. What keystroke combination is used to open an exciting document?
    a) Alt+C
    b) Ctrl+N
    c) Shift+W
    d) Ctrl+O
    Answer: – d)Ctrl+O
  23. In which view Header and Footers are available?
    a) Normal view
    b) Page view layout
    c) Print layout view
    d) Draft view

Answer: – c) Print layout view

  1. Which features is used to create newspaper like document?
    a) Tap stops
    b) Bullets and numbering
    c) Columns
    d) Tables
    Answer: – c) Columns
  2. The cell references M$4 is a ……………
    a) Relative cell reference
    b) Absolute cell reference
    c) Mixed cell reference
    d) None of the above
    Answer: – c) Mixed cell reference
  3. Getting data from a cell located in a different sheet is called ….
    a) Accessing
    b) Referencing
    c) Updating
    d) Functioning
    Answer: b) Referencing
  4. When Appling condition formatting, we can check conditions against….
    a) Cell value
    b) Formula
    c) Formatting
    d) All of the above
    Answer: – a) Cellvalue
  5. To create an interactive pivot table for the web, we use a MS office web components known as:
    a) Pivot Table List
    b) Pivot Table Report
    c) HTML
    d) Pivot Table Field List
    Answer: – b) Pivot Table Report
  6. The function to convert Row data to Column and/or vice versa is ……….
    a) Convert
    b) Index
    c) Data
    d) Transpose
    Answer: – d) Transpose
  7. Which of the following is not associated with spelling dialog box in MS Excel?
    a) Replace
    b) Ignore once
    c) Ignore all
    d) Change
    Answer: – a) Replace
  8. Which of the following is an absolute cell reference?
    a) $A$1
    b) #A$1
    c) &A1$
    d) #A1#
    Answer: – a) $A$1
  9. Which function is used to calculate the monthly mortgage payment?
    a) PMT
    b) NPER
    c) PV
    d) MORT
    Answer: – a)PMT
  10. Database is generally ……………..
    a) System-centered
    b) User-centered
    c) Company-centered
    d) Data-centered
    Answer: – d) Data-centered
  11. Which if the following is not involved in DBMS?
    a) End User
    b) Data
    c) Application Request
    d) HTML
    Answer : – d) HTML
  12. Primary key field of the table included in another table is called ……….
    a) Surrogate key
    b) Compound key
    c) Foreign key
    d) Composite key
    Answer: – c) Foreign key
  13. COMMIT and ROLLBACK command are …. Control commands.
    a) Data access
    b) Transaction
    c) Table
    d) File
    Answer: – b) Transaction
  14. In Relation Model, Attributes are called:
    a) Rows
    b) Columns
    c) Table
    d) Relation
    Answer: – b) Columns
  15. The slide is used to introduce a topic and set the tone for the presentation is called:
    a) Title Slide
    b) Bullet slide
    c) Table slide
    d) Graph slide
    Answer: – Title slide
  16. The effect applied to display when sliders change in slide show view is ……
    a) Custom animation
    b) Slide transition
    c) Slide animation
    d) Slide movement

Answer: – b) slide transition

READ ALSO

Redmi Note 11 Launched with Dimensity 810 5G Chipset, Expected Price in Nepal

https://www.facebook.com/computer.operator.loksewa

  1. Animation can be applied on:
    a) Slides
    b) Objects
    c) Views
    d) Designs
    Answer: – b) Objects
  2. Which program is used by web clients to view the web pages?
    a) Web browser
    b) Protocol
    c) Web server
    d) Search Engine
    Answer: – a) Web browser
  3. Relative URLs are used to:
    a) Link other pages within the same site
    b) Link the same page with other site
    c) Link other pages with other sites
    d) Does not linked
    Answer: – a) link other pages within the same site
  4. Which of the following is false?
    a) Develop a website without using PHP
    b) Develop a website without using HTML
    c) Develop a website without using CSS
    d) Develop a website without using JavaScript
    Answer: – b) develop a website without using HTML
Learn Nepali Typing

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Updated 2024 March: Price List of Samsung in Nepal (Mobile, Tab, Buds, Watch)
  • Police Nab Five Suspects in Online Sex Trafficking Operation
  • Axiata Group Decides to Exit Nepal, Ncell Up for Sale
  • Government Plans Ban on Bigo Live, Likee, Tinder, Snapchat, Telegram, and More Following TikTok Ban
  • Understanding CCTV Camera Rules and Regulations in Nepal

Recent Comments

No comments to show.

Archives

  • March 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • March 2023
  • November 2021
  • October 2021

Categories

  • APPS
  • COMPUTER OPERATOR
  • GADGETS
  • LAPTOP
  • MOBILE
  • NEWS
  • NOT TECH
  • STOCK MARKET
  • TECH TALKS

SUBSCRIBE

Get new posts by email
  • COMPUTER OPERATOR
  • MOBILE
  • Our Policy
©2025 Nep Tech Talk | Design: Newspaperly WordPress Theme